Flinke stijging van het aantal uitvaarten van gemeentewege

Wist u dat 1 op de 70 uitvaarten wordt verzorgd door een gemeente, omdat er geen nabestaanden zijn die hiervoor kunnen of willen betalen? Deze uitvaarten van gemeentewege waren bedoeld voor mensen die in eenzaamheid sterven, zonder middelen om de uitvaart te betalen. In de praktijk worden deze uitvaarten nu echter ook verzorgd voor overledenen met nabestaanden die de uitvaartkosten niet kunnen of willen betalen.

De kosten

De kosten van zo'n uitvaart zullen toch nog altijd voor rekening komen van nabestaanden. Een gemeente kijkt namelijk of er een nalatenschap is waarop de kosten kunnen worden verhaald of dat er nabestaanden zijn, die alsnog kunnen betalen. Ook het weigeren van een erfenis ontslaat nabestaanden niet van de wettelijke plicht om een uitvaart te verzorgen voor hun naaste. Overigens wordt het begrip 'nabestaanden' niet precies omschreven in de wet maar in ieder geval betreft het partner, kinderen en mogelijk ook (groot)ouders, kleinkinderen en broers en zussen. Elke gemeente heeft de vrijheid om dat zelf verder te bepalen.

Bijzondere bijstand voor uitvaart

Als een overledene geen uitvaartverzekering had, zijn alle kosten van de uitvaart dus voor de nabestaanden. Maar niet iedereen beschikt over voldoende middelen om dit te kunnen betalen. In zo'n geval kunnen nabestaanden mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding Bijzondere bijstand in de eigen woonplaats.

De invulling

Een uitvaart van gemeentewege kent een sobere maar waardige invulling. Nabestaanden hebben geen enkele inspraak en de uitvaartverzorger volgt hierin exact de voorgeschreven regels van de gemeente.

Menswaardig en respectvol

Wij verzorgen ook regelmatig deze uitvaarten van gemeentewege. Uit respect voor de overledene zorgen wij ondanks de soberheid voor een menswaardig afscheid, waar eenieder recht op heeft.

Contact

  • Van der Stappen uitvaartverzorging
  • Spaarpot Oost 2
  • 5667 KT  Geldrop
  • Telefoon: 040 2861383
  • E-mail: info@vdstappen.nl

Neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.