24/7
Bereikbaar
Bellen bij overlijden:

WAT TE DOEN BIJ OVERLIJDEN?

Wanneer een dierbare overlijdt komt er veel op je af. Op deze pagina vind je stapsgewijs hoe je op een correcte en zorgvuldige manier een overlijden meldt.

Een overlijden melden gaat via de volgende stappen:

Stap 1: Bel de huisarts (of huisartsenpost ‘s avonds en in het weekend) om het overlijden officieel vast te laten stellen. De arts stelt een verklaring van overlijden op.

Stap 2: Bel Van der Stappen via 040-2895678. Je kan ons bellen ongeacht waar en of je bent verzekerd. Wij zijn altijd bereikbaar. Er komt direct iemand naar je toe indien gewenst (ook ’s nachts). Onze medewerkers nemen de eerste zorg van de overledene op zich.

Stap 3: Breng naaste familieleden, vrienden, en (eventuele) werkgever op de hoogte van het overlijden.

De directe stappen van de overlijdensmelding zijn afgerond. Je kan hiernaast lezen welke instanties er nog meer ingelicht dienen te worden.

Wij kunnen je ook helpen met de vervolgstappen. Download hier onze checklist bij overlijden.

Heeft u graag onze contactgegevens bij de hand?

Scan deze code en krijg gemakkelijk onze gegevens op je telefoon.

Veelgestelde vragen

Wanneer een dierbare thuis overlijdt bel je als eerste de huisarts. Deze stelt een verklaring van overlijden op. In het ziekenhuis zorgt een arts van het ziekenhuis hiervoor. Daarna meldt je het overlijden bij een uitvaartorganisatie, deze neemt de eerste zorg uit handen en helpt met de vervolgstappen. Informeer familie, vrienden en bekenden. Houdt rekening met de volgorde van informeren i.v.m. met het snel verspreiden via sociale media indien je een overlijden meldt aan anderen.

Na overlijden moeten bankrekeningen, pensioenuitkeringen en verzekeringspolissen worden stopgezet. Vaak moeten nabestaanden dit melden aan relevante instanties, die vervolgens andere zaken zoals abonnementen en sociale media-accounts kunnen stopzetten. Ook worden automatische incasso’s en lopende betalingen gestopt.

Na overlijden wordt de bankrekening geblokkeerd zodra de bank op de hoogte is (het overlijden dien je zelf door te geven). Om opnieuw toegang te krijgen tot de rekening dien je documenten te overleggen. Je kan bij de desbetreffende bank informeren welke documenten in jouw situatie vereist zijn.

Na een overlijden informeert meestal de werkgever het huidige pensioenfonds. Voormalige pensioenfondsen kun je het beste als nabestaande of de executeur testamentair zelf informeren.

De keuze om een overlijden te melden staat vrij. Sommigen kiezen er tegenwoordig voor om een bericht op te stellen met details van de uitvaart en praktische informatie en deze enkel te verspreiden via e-mail, WhatsApp of sociale media kanalen. Vaak wordt echter nog gekozen om een rouwkaart op te maken en deze per post te versturen. Ook kun je een rouwadvertentie plaatsen.

Medeleven en eenvoud zijn cruciaal. Je kunt simpel vragen: “Gaat het een beetje met je, na het verlies?” Geef ruimte voor emoties en wees bereid om te luisteren. Vermijd clichés en geef steun zonder te proberen het verdriet weg te nemen. Vul niet in voor de ander hoe het zal voelen.

Een overlijdensbericht moet beknopt, respectvol en informatief zijn. Vermeld de naam, leeftijd en datum van overlijden van de persoon. Voeg relevante details toe zoals familieleden, details van de uitvaart en een korte herinnering of mooi gedicht. Eindig met condoleances of informatie over eventuele donaties, livestream of online condoleren.